Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

παραδοχή Βαρουφάκη: «Δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση»

Εδώ και τέσσερις μήνες, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας υποτίθεται ότι «…οι άνθρωποι διαπραγματεύονται σκληρά και ακατάπαυστα με τους φίλους και εταίρους μας».  Ο ίδιος όμως ο υπουργός οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχτηκε στην εκπομπή «στον ενικό» της 18ης Μαΐου 2015 ότι δεν γίνεται καμία απολύτως διαπραγμάτευση. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή (διάρκεια 1:14) και η απομαγνητοφώνηση. 




«Καταρχάς να σας πω κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό αν το ζήσεις από μέσα. Ούτε στο Eurogroup γίνεται διαπραγμάτευση. Ούτε στο Eurogroup γίνεται διαπραγμάτευση (δις). Είμαστε 25 άτομα, είναι οι 18 υπουργοί οικονομικών, ο πρόεδρος, οι εκπρόσωποι των θεσμών… Μιλάει πρώτα ο εκπρόσωπος του κάθε θεσμού, της Commision πρώτα, της κεντρικής τράπεζας μετά, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τρίτος, και του ESM τέταρτος, ο κύριος Ρεγκλινγκ. Μετά δίνεται ο λόγος στον υπουργό οικονομικών της χώρας που συζητάται, σε μένα στην περίπτωση του ελληνικού ζητήματος. Έχεις 10 λεπτά. Μετά μιλάνε οι άλλοι και μετά αρχίζει μια διαδικασία η οποία έχει κρατήσει και 6 ώρες για να συγγράψουμε όλοι μαζί ένα communique, μια ανακοίνωση. Αυτό είναι. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση ούτε επί οικονομικών ζητημάτων. Μάλιστα, ξέρετε, έχω κατηγορηθεί ότι τόλμησα να βγάλω λόγο …να χρησιμοποιήσω τα δέκα μου λεπτά αναφερόμενος σε μακροοικονομικά δεδομένα και θεωρήθηκε ότι αυτό ήταν αγένεια. Στο Eurogroup που είναι το συμβούλιο υπουργών οικονομικών. Οι αποφάσεις παίρνονται σε άλλα επίπεδα, πιο σκοτεινά. Σε επίπεδα τεχνοκρατών»

(http://www.enikos.gr/ekpompes/317728,O-Gianhs-Baroyfakhs-ston-eniko-me-ton-Niko-Xatzhnikolaoy.html, Μέρος 2ο από το 01:09:59)

Επομένως:
1) Τα περί διαπραγμάτευσης ήταν όλα ένα παραμυθάκι.
2) Οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες. Το μοναδικό που κάνουν στο Eurogroup είναι να συντάσσουν ένα ανακοινωθέν για το ευρύ κοινό που περιμένει να ανοίξουν οι θύρες και να ακούσει το πολυπόθητο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ( υπόψη, ότι αυτό είναι η συνέχιση του αέναου δανεισμού μας)
3) Εάν  – όπως λέει ο υπουργός - οι αποφάσεις λαμβάνονται από σκοτεινά κλιμάκια, τότε ποιός ο ρόλος των υπουργών και των κυβερνήσεων;
4) Αφού τελικά όχι απλά δεν διαπραγματεύονται αλλά δεν αφήνουν καν τον έλληνα υπουργό να θέσει τα θέμα όπως αυτός θέλει, τότε ποιός ο λόγος να προσέρχεται η ελληνική πλευρά σε διαπραγματεύσεις;
5) Για ποιο λόγο μας λένε τόσον καιρό ψέματα ότι διαπραγματεύονται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου