Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η εικονική μείωση του ΦΠΑ εστίασης και η πιθανή παγίδα

Άξιος ο πρωθυπουργός μας, άξιος. Áα-ξÍι-Óς. Μετά την ηρωική μάχη που έδωσε έναντι της Τρόικας και κατάφερε να πετύχει πτώση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% μπορούμε να πούμε ότι σώθηκε ο κλάδος της εστίασης αλλά και εμείς που επιτέλους θα μπορέσουμε να …πάμε πουθενά να φάμε τίποτα.Είναι συγκινητική η ανησυχία του πρωθυπουργού για τον τουρισμό και έτσι εν μέσω της τουριστικής περιόδου αποφάσισε να μειώσει την τιμή μιας παραγγελίας από τα 50 ευρώ στο σαφώς πιο ελκυστικό ποσό των …
46 ευρώ!

Όποιος πιστεύει ότι αυτή η διαφορά είναι που θα σώσει την εστίαση τότε είναι καιρός να αρχίσει να αναθεωρεί. Δεν νομίζω ότι η ψυχολογία του έλληνα είναι τέτοια που θα θεωρήσει ως σημαντική διαφορά τα 4 ευρώ επί προηγούμενης συνολικής αξίας 50 ευρώ. Στην τελευταία παράγραφο θα βρείτε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε αυτό το ποσό.

Φαντάζομαι ότι η μείωση έγινε για τον έλληνα υποψήφιο πελάτη και όχι για τον έναν μόνο μήνα που θα έχουμε ακόμα ξένο τουρισμό μιας και το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου. Άλλωστε, πολλές φορές, ο ξένος τουρίστας βολεύεται στο all inclusive Hotel όπου εκεί τρώει-πίνει έχοντας κλείσει ένα πακέτο διαμονής από το εξωτερικό σε σημαντικά καλύτερη τελική τιμή από όσο θα πλήρωνε κάποιος που θα έκλεινε το ίδιο ακριβώς πακέτο διαμονής από την Ελλάδα.

Η (ΠΟΛΥ) ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΓΙΔΑ
Πάνω λοιπόν που κόντευε να μας πείσει ο Σαμαράς στις 17 Ιουνίου 2013 που απευθύνθηκε με διάγγελμα στον λαό για το ότι κόπτεται για την επιβίωση του κλάδου της εστίασης ήρθε και αποκάλυψε ο ίδιος το τι υπάρχει κατά νου απειλώντας μας ότι αν δεν αποδώσει το μέτρο επειδή δεν φημιζόμαστε ότι είμαστε καλά παιδιά τότε θα επιστρέψουμε στον παλιό ΦΠΑ (και ποιος ξέρει τι ακόμα).

Ερώτηση: Υπήρχε ως τώρα κάποιο μέτρο το οποίο μας είπαν ότι τελικά απέδωσε; Όχι. Εδώ και τρία χρόνια η Τρόικα αποφαίνεται στο τέλος ότι τα χί-μέτρα δεν απέδωσαν και θα πρέπει να πάμε σε άλλα μέτρα τα οποία και εκείνα δεν αποδίδουν και ούτω καθεξής. Γιατί να αποφανθεί τώρα λοιπόν ότι αυτό απέδωσε; Έτσι κι αλλιώς, αυθαίρετες είναι όλες οι τελικές εκτιμήσεις της Τρόκας. Μπορεί μήπως να ελέγξει κανείς αν όντως κάποια μέτρα απέδωσαν ή όχι;

Μήπως λοιπόν όλα αυτά είναι ένα τρικ ακριβώς για να διαιωνιστεί στο τέλος το 23% και, το καλύτερο, έχοντας μάλιστα καταδείξει η κυβέρνηση όλους εμάς ως βασικούς υπαίτιους για αυτό. Και ποιός ξέρει και τί άλλη φοροκαταιγίδα θα μας περιμένει κατόπιν προς τιμωρία μας αλλά και για να καλυφθεί το έλλειμα που δημιουργήθηκε, όπως θα μας πούνε. Η παγίδα είναι εδώ, είναι στημένη και περιμένει το θύμα της.

Εμένα δεν με πείθει πάντως για τις αγνές προθέσεις του. Πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος που κάνει τα πάντα για να βάλουν λουκέτο τρία στα πέντε καταστήματα ξαφνικά να ψυχοπονιέται για κάποια άλλα καταστήματα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Αν λοιπόν ο Σαμαράς θέλει πραγματικά να υποστηρίξει τον κλάδο της εστίασης είναι στο χέρι του να μετατρέψει το 50άρικο της παραπάνω υποθετικής μας παραγγελίας σε πραγματικά ελκυστική τιμή, σε 40άρικο ή και 35άρικο χωρίς καν να χρειαστεί να πειραχθούν οι έτσι κι αλλιώς χαμηλές απολαβές των εργαζομένων στον κλάδο.

Θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολύ καλύτερες τιμές για παράδειγμα στο ρεύμα μιας τέτοιας επιχείρησης όπου οι λογαριασμοί είναι συνήθως των αρκετών χιλιάδων ευρώ το μήνα. Γενικά θα μπορούσε να «παίξει» με πάγια έξοδα μιας τέτοιας επιχείρησης (χαράτσια, κτλ). Αν όντως τον ενδιέφερε, θα φρόντιζε να ρίξει τις τιμές στις πρώτες ύλες και γενικά στις τιμές των προϊόντων στην αγορά που δε λένε να πέσουν παρά τη μείωση όλων των εισοδημάτων και όλα αυτά στο όνομα της ελεύθερης αγοράς για την οποία δεν μπορεί να νομοθετηθεί απολύτως τίποτα ενώ για όλους τους άλλους έχει νομοθετηθεί η πλήρης κατάλυση των όποιων δικαιωμάτων τους. Τέλος πάντων θα μπορούσε να σκεφτεί τόσα και τόσα πράματα που πραγματικά θα ελάφρυναν μια τέτοια επιχείρηση (και όχι μόνο) και δεν θα χρειαζόταν να παρακολουθούμε τέτοιους θεατρινισμούς για τάχα σωτήρια πτώση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

ΛΙΓΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ
Όχι, μη φεύγετε! Οι μόνες πράξεις που θα χρειαστούμε θα είναι οι τέσσερις βασικές. Υποσχέθηκα παραπάνω να δείξω πώς το σημερινό πενηντάρικο θα γίνει 46άρικο και όχι κάτι άλλο αν και πολύ πιθανόν οι εστιάτορες να το κάνουν 45άρικο αλλά και πάλι δεν αλλάζει κάτι.

Το 50 λοιπόν προέκυψε από κάποιο ποσό Α στο οποίο εφαρμόστηκε σήμερα αύξηση 23%.
Ας ψάξουμε να βρούμε αυτό το ποσό, το Α. Έχουμε λοιπόν ότι
Α + Α×23% = 50 επομένως
Α + Α×0.23 = 50 το οποίο γίνεται ισοδύναμα
Α×(1+0.23) = 50 και έτσι έχουμε ότι
1.23×Α = 50 από όπου τελικά βρίσκουμε το Α με την διαίρεση
Α = 50/1.23 και τώρα παίρνουμε ένα κομπιουτεράκι και βρίσκουμε ότι
Α=40.65 ευρώ που είναι το καθαρό ποσό πρό φόρου.

Αν λοιπόν σ’ αυτό το ποσό εφαμόσουμε τον νέο συντελεστή ΦΠΑ, τον 13% τότε το ποσό που θα προκύψει από την προσάυξηση είναι:
40.65 + 40.65×13% =
40.65 + 40.65×0.13 =
40.65 + 5.28 ≈ 46 ευρώ

Γενικά, αν θέλουμε να βρούμε την νέα τελική τιμή από ένα προϊόν του οποίου ο συντελεστής ΦΠΑ κατέβηκε συγκεκριμένα από το 23% στο 13% τότε πολλαπλασιάζουμε την σημερινή τελική τιμή με 0.918. Δηλαδή 50×0.918 ≈ 46. Η απόδειξη παραλείπεται και αφήνεται ως άσκηση στον αναγνώστη. Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορούμε να την αναλύσουμε στα σχόλια  :-)


Θεοδόσης Εκίζογλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου