Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Νερίτ ...στο κρασί τους

Υπάρχουν κάποιες κορυφαίες αντιφάσεις στο σενάριο του θεατρικού έργου «το κλείσιμο της ΕΡΤ».
ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ
 Αφού λοιπόν ο Κεδίκογλου κλείνει την ΕΡΤ επειδή όπως ο ίδιος είπε αυτή είναι «…μια μοναδική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης δημοσίου χρήματος…» και αφού ο ίδιος ο Στουρνάρας μιλάει για σκάνδαλα στην ΕΡΤ τότε αυτά ακριβώς δεν είναι λόγος ώστε η ΕΡΤ όχι μόνο να κλείσει αλλά να μείνει ορθάνοιχτη και για να μπουκάρουν μέσα οικονομικοί εισαγγελείς και λογιστές και να την κάνουν φύλλο και φτερό;  Εκτός και εάν όποτε ακούμε για σκάνδαλα και διαφθορά είναι πλέον αυτονόητο ότι αυτά είναι νομότυπα.

Για πρώτη φορά  διατυπώθηκαν τέτοιες καταγγελίες για την ΕΡΤ σε τόσο υψηλό επίπεδο κυβερνητικής εκπροσώπησης και παρόλα αυτά δεν βρέθηκε ούτε ένας εισαγγελέας να καλέσει πρόσωπα ώστε να δώσουν εξηγήσεις μετά από τέτοιες καταγγελίες.

Βέβαια το κόλπο είναι γνωστό από τα παλιά. Αρκεί να θυμηθούμε τον Καραμανλή (τον Junior, αυτόν που ο Καμένος θέλει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι τον «εθνάρχη») που έκλεισε κακήν κακώς τη βουλή ακριβώς προκειμένου να επέλθουν παραγραφές κατηγοριών για το θέμα του Βατοπεδίου. Ας θυμηθούμε επίσης οτι το καταπληκτικό τρικ «αλλάζω όνομα σε κάτι και τότε αυτό γίνεται κάτι καινούργιο» εφαρμόστηκε και με το ΕΕΤΗΔΕ (το χαράτσι της ΔΕΗ) το οποίο οι τρείς αρχηγοί μετονόμασαν σε κάτι άλλο και ακύρωσαν έτσι δικαστικές αποφάσεις που το αφορούσαν και οι οποίες μάλιστα το ακύρωναν.



ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

 Υπάρχει κάτι που δεν το κατανόησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (εκτός μεγαλοδημοσιογράφων).
Ότι από τη στιγμή που απολύθηκαν απέκτησαν ξαφνικά ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με πριν: Δεν είχαν πια αφεντικά πάνω απ το κεφάλι τους. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις εντολές κανενός προϊστάμενου, κανενός μεγαλοδημοσιογράφου των panels. Γιατί λοιπόν συνέχισαν να φωτίζουν τους σκοταδιστές ψευτοεπαναστάτες δημοσιογράφους που δεν παραλείψανε να δείξουν μέχρι και τον Σαμαρά να μιλάει στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ;

 Γιατί δεν καθίσανε οι ίδιοι οι απλοί εργαζόμενοι στα ιερά στασίδια του live studio και αφήσανε να τους εκπροσωπήσουν αυτοί που μέχρι ένα λεπτό πριν την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν οι ίδιοι που κρατούσαν σταθερά μαυρισμένη την εικόνα της ΕΡΤ στις οθόνες μας; Οι δημοσιογράφοι βέβαια των panels δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να ενδυθούν τον μανδύα του επαναστάτη.  Ούτε αυτό όμως καταφέρανε να το υποκριθούν πειστικά. Δε θυμάμαι να άκουσα καμία καταγγελία μνημονίου, δεν θυμάμαι να άκουσα τα ονόματα Τόμπσεν,  Μέρκελ, Σόιμπλε, Όλλι Ρεν, και τα τόσα άλλα που μας φορτωθήκανε στο σβέρκο.

Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τους απλούς εργαζομένους. Τι φοβήθηκαν και δεν βγήκαν αυτοί μπροστά; Έτσι κι αλλιώς τους είπαν ότι απολύθηκαν. Φοβήθηκαν μην τους μαλώσει η Στάη αν αρνηθούν να τη βγάλουν στον αέρα; Και όχι μόνο τη Στάη, Φοβήθηκαν μην κατηγορηθούν στο κύκνειο άσμα τους για μεροληψία και φίμωση κάποιας γνώμης; Της γνώμης ποιών; Αυτών που τους υπονομεύουν καλώντας να μιλήσει ο κάθε Νο1 καταστροφέας της ΕΡΤ και αφήνουν απ’ έξω τους απλούς εργαζόμενους; Ακόμα μια αποτυχημένη τακτική αγώνα όπως τόσες και τόσες άλλωστε. Αν δεν πάρεις τον κόσμο με το μέρος σου τότε σύντομα οι «άλλοι» θα κάνουν καλά τη δουλειά που ξέρουν και θα διαλύσουν την οποιαδήποτε επαναστατική ατμόσφαιρα. Διαβάστε και σχετικό μου άρθρο: VMedia: Αποτυχημένες τακτικές κινητοποιήσεων



Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΟΥΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά των Βενιζέλου/Κουβέλη που κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα από την πρώτη στιγμή για την ΕΡΤ ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να πούνε ευθύς εξ’ αρχής ότι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση αν πραγματικά τους πείραξε αυτό που έγινε. Αντί αυτού έσυραν την υπόθεση μέχρι να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 17 Ιουνίου 2013 όπου το κύριο θέμα ήταν …οι θέσεις που θα πάρουν στον επερχόμενο ανασχηματισμό!



Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Όχι , ο τίτλος της παραγράφου δεν είναι «Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ». Οι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα για πέρα ειλικρινείς, δεν υπάρχει καμία υποκρισία.  Δεν είπανε ούτε μία κακή λεξούλα για τους μελλοντικούς τους φίλους σ την Τρόικα. Δεν αναφέρανε καν τα ονόματά τους δείχνοντάς τους ως τους υπαγορευτές όλων αυτών των πολιτικών. Καμία υπόσχεση για τους εργαζομένους της ΕΡΤ αν γίνουν κυβέρνηση. Δεν κάλεσαν καν τον κόσμο να μεταβεί στην ΕΡΤ, εντελώς ανεξάρτητα  από το εάν αυτό έχει τελικά κάποιο νόημα ή όχι. Μου αρέσει ωστόσο αυτή η ειλικρίνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μας το ξεκαθαρίζει από τώρα πως εάν και όταν έρθει στην εξουσία θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο κατά το «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς».


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
Από τις πρώτες ώρες που έγινε το κάλεσμα από την ΕΡΤ (η οποία, να σημειωθεί, δεν είχε καλέσει ποτέ άλλοτε τον κόσμο ώστε αυτός να υπερασπιστεί κάποια άλλη πληττόμενη ομάδα) ένα από τα συνθήματα ήταν ότι ήρθε η ώρα να πέσει η κυβέρνηση. Τι σύμπτωση! Αυτό ήταν το σύνθημα και όταν κλήθηκε ο κόσμος να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους στη ΔΕΗ οι οποίοι από τότε μια χαρά και αδιαμαρτύρητα συνεχίζουν και κόβουν ρεύμα. Αυτό ήταν το σύνθημα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό (στο άρθρο μου παραπάνω κάνω αναφορά στο λάθος που κατά τη γνώμη μου έκαναν). Αυτό ήταν το σύνθημα στην συμπαράσταση του κόσμου στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των καθηγητών.

Προσοχή λοιπόν την επόμενη φορά που θα κληθούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές κάποιων άμεσα πληττόμενων από κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον κατά νου κάποια πράματα, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο στόχος διαμαρτυρίας του ίδιου του πληττόμενου και εφόσον είναι στόχος που καλύπτει βέβαια και αυτόν (αλλά και το κοινωνικό σύνολο αν τυχόν ανήκε στα καθήκοντά του να το υπηρετεί) να δούμε αν τον υπηρετεί αυτόν τον στόχο με ορθές κατά γενική ομολογία τακτικές και όχι υπονομεύοντάς τον ή, ακόμα χειρότερα, επιτρέποντας ευγενικά Δούρειους Ίππους να του υπονομεύουν τον αγώνα.

Θεοδόσης Εκίζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου