Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Από τη μεταπολίτευση στην μεταπωλείταιυση. Έτσι θα αρπάξουν τα ακίνητα


Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είχα κάνει ένα σύντομο σχόλιο μέσω του RealFM όπου έλεγα πως ο σκοπός είναι να μήν πληρωθούν οι φόροι και γενικότερα οι όποιες υποχρεώσεις (ή μάλλον: "υποχρεώσεις") προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του σχεδόν τέλειου σχεδίου που είναι οι κατασχέσεις ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Εκείνο τον καιρό μου έλεγε φίλος πως φοβάται ότι εάν έρθει στην Ελλάδα αριστερή κυβέρνηση θα μας πάρουν τα σπίτια.

Τι ειρωνεία; Φαίνεται λοιπόν πως αυτό θα συμβεί, ή μάλλον, ξεκίνησε ήδη να συμβαίνει, επί δεξιάς, καπιταλιστικής κυβέρνησης.

 Στις 7 Νοεμβρίου 2012 το υπουργείο οικονομικών έδωσε εντολή στην εφορία Μυτιλήνης να κατασχεθεί η πρώτη κατοικία άνεργου για χρέος προς το δημόσιο 934,34. Η αποτίμηση του σπιτιού ήταν κάπως δυσανάλογη με αυτό το χρέος: 195.000€ !!!!!

Ας πιάσουμε λοιπόν το κουβάρι από την αρχή.

Δεν είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να επιβάλλονται μέτρα σχιζοφρενικής φορολογίας ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το εισόδημα των φορολογουμένων; Μήπως λόγω φόρτου εργασίας η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται καθόλου την κοινωνία και δεν έχει καταλάβει ότι αυτή η φορολογία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί; Όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά το διαπιστώνουν και επισήμως.
Ο ίδιος ο προϋπολογισμός 2013 στην εισηγητική του έκθεση (σελίδα 16, τελευταία παράγραφος) το παραδέχεται:

«Ως προς την απόδοση των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αναφερθεί η μικρότερη, σε σχέση με την αύξηση των συντελεστών, αποδοτικότητα των φορολογικών εσόδων. Το φαινόμενο οφείλεται σε αρκετούς λόγους, όπως η ύφεση, η μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων…»

Παρόλη τη διαπίστωση όμως  η πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζεται είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα. Όχι δεν είναι βλάκες. Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνει. Το πάνε πολύ καλά τα παλικάρια.

Η κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζει όπως είδαμε πάρα πολύ καλά ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις. Ωστόσο σ’ αυτή την περίπτωση γνωρίζει να κάνει κάτι άλλο: Να ενεργοποιεί τον κώδικα είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο και να εισπράττει το αντίτιμο με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι που την ενδιαφέρει. Το ακίνητο που ο έλληνας ξεκίνησε να αποκτά με ιδρώτα τις τελευταίες δεκαετίες.

Έτσι θα προχωράει (όπως είδαμε το κάνει ήδη) σε κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας για αστεία ποσά.

Αλλά  …τι να τα κάνει τα ακίνητα;

Έστω ότι κατέσχεσε 2,3, 5, 10, 100 χιλιάδες σπίτια. Να τα κάνει, τί; Να τα ξαναβγάλει προς πώληση στην ελληνική αγορά μέσω πλειστηριασμών όπου πλακώνουν τα γνωστά εγχώρια κοράκια των πλειστηριασμών; Ώστε να τα πουλήσουν αυτοί κατόπιν· σε ποιόν; Κανένας δεν θα μπαίνει σε λίγο καιρό στη διαδικασία να αγοράζει σπίτι και έτσι τα αγαπητά μας κοράκια απορρίπτονται από την υπόθεσή μας αφού  αυτό που θέλουν είναι να πουλήσουν με τη σειρά τους τα σπίτια και να ξεμπερδεύουν και όχι να μπλέξουν με ενοικιαστές.

Αυτοί για τους οποίους γίνεται ολόκληρο αυτό το σκηνικό είναι οι ξένες εταιρίες ενοικίασης σε ιδιώτες ακινήτων οι οποίες λειτουργούν με αυτό τον τρόπο εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Εάν υπάρχει και κάποιο θεματάκι με το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την περίπτωση που έχεις  προβληματικούς ενοικιαστές, τότε, δεν πειράζει, υπάρχουν υπερπρόθυμοι πολιτικοί να νομοθετήσουν οτιδήποτε βολεύει τον ξένο «επενδυτή».

Και ασφαλώς όλη η φασαρία γίνεται για τις γερμανικές εταιρίες. Όποιος έχει ζήσει στη Γερμανία γνωρίζει καλά ότι τα περισσότερα διαμερίσματα ανήκουν σε εταιρίες με τις οποίες ο ενοικιαστής υπογράφει συμβόλαιο για την μίσθωση. Και δεν λέμε για 5, 10, 20 διαμερίσματα. Δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα σε κάποια πόλη μπορεί να ανήκουν σε μία μοναδική εταιρία που συνήθως είναι και ασφαλιστική εταιρία, όπως είναι για παράδειγμα η εταιρία Universa στη Γερμανία.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται με τις υποδείξεις της πρωθυπουργίνας μας  της κυρίας Δωροθέας Μέρκελ η οποία δεν χάνει ευκαιρία να μας το κοπανάει το ότι οι γερμανοί δεν έχουν ιδιοκτησία ενώ οι έλληνες ως επί το πλείστον, έχουν. Βέβαια και η Μέρκελ δεν το κάνει επειδή ψυχοπονάει τους γερμανούς πολίτες. Το κάνει επειδή προφανώς οι εταιρίες αυτές της έχουν υποσχεθεί ήδη το ποσοστό της επι των κερδών που θα έχουν

Άρα τι κάνουμε προκειμένου να μην κινδυνέψει η ακίνητή μας περιουσία;

Απάντηση(;) Πληρώνουμε ό,τι μας ζητήσουν και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!

Πολύ ωραία. Και μέχρι πότε θα μπορεί κάποιος  να  πληρώνει; Ένα χρόνο ακόμα; Δύο χρόνια; Τρία; Κάποια στιγμή θα είναι αδύνατο να συνεχίσει ακόμα και ο πιο βολεμένος να πληρώνει αυτόν τον παθολογικό παραλογισμό που είναι φώς-φανάρι πλέον πού αποσκοπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου